MOXOM Barcode en RFID

Enige technische aspecten van barcode en de apparatuur.

Voor winkels, bouwmarkten, supermarkten: de GS1 Databar en EAN barcode
Voor winkels, bouwmarkten, supermarkten: de GS1 Databar en EAN barcode. Als u importeur/exporteur bent of producent en u verpakt zelf producten die u via winkels, tuincentra, bouw- en supermarkten verkoopt, dan kunt u EAN8 of EAN13 gebruiken.
Per 2010 kwamen daar de GS1 Databar varianten bij.
Voor Europa geldt o.a. de EAN13 barcode, exporteert u naar Amerika of Japan dan gelden iets andere barcode types. Diverse types hard- en software van MOXOM kunnen met deze barcodes overweg.
Voor details en aanvragen van een wereldwijd unieke fabrikantencode, dient u contact op te nemen met de GS1Nederland. .
Barcode scanners, diverse mogelijkheden
De moderne barcode scanner van een gerenommeerde fabrikant heeft veel mogelijkheden. Een aantal van deze mogelijkheden zijn door de gebruiker op eenvoudige wijze in te stellen, vergelijkbaar hoe men een kamerthermostaat instelt op temperatuur, zo stelt men een scanner in op wat hij wel en niet dient te scannen, aan wat voor soort computer of terminal hij komt, etc. Doordat de scanner zoveel instelmogelijkheden heeft, is deze flexibel aan te passen aan de diverse situaties in uw bedrijf, vandaag, maar ook morgen als u nieuwe computers koopt van een ander merk.

Instellingen
Voegen van een ENTER achter de gescande barcode, ter simulatie van het drukken op de ENTER knop. Aanpassing geluidsniveau en geluidstoon van de pieptoon als de barcode goed is gescand; handig als er meerdere scanners vlak bij elkaar worden gebruikt, kun je onderscheidt maken. Bewerking van de ingelezen barcode, zoals het toevoegen of uitfilteren van karakters. Het "uitzetten" of "aanzetten" van bepaalde barcodesoorten. Aanpassing aan het merk PC of terminal, simulatie CAPS LOCK als er kleine letters in de barcode staan.

Barcode scanners: data communicatie met de computer

USB
HID: Human Interface Device. USB werkt als toetsenbord invoer, maar wel los van het echte toetsenbord, ideaal voor laptops want dan kun je de externe muis blijven gebruiken. Is USB 3.0 nodig ? Dit gaat over 4.8 GBits per seconde ! Heeft u een handscanner met kabel dan is die datasnelheid absoluut overbodig, een USB 1 apparaat volstaat. Veel scanners zijn ook USB 1. De USB connectie in uw PC moet dan wel correct terugschakelen van (thans meestal USB2) naar USB 1.

PS2
PS2 Data communicatie met de computer: het kabeltje parallel aan het toetsenbord (dus data komt aan alsof men het op het toetsenbord intypt). De snelheid aanpassen aan die van de computer, met name de toetsenbord-ingang. Instelbaar voor wat voor soort PC of terminal dan wel laptop ze worden gebruikt (IBM, BULL, Canon, Dec VT, Wyse etc etc) ; default is IBM AT. Toetsenbord lay-out (voor terminals: ASCII, ANSI, VT220 etc.). Toetsenbord landinstelling aanpasbaar, handig voor internationale bedrijven. Toetsenbord instelling NUMLOCK, CAPSLOCK; Dos Altmode;SHIFTLOCK; Turbo MODE; CONTROL + ASCII.


RS232
RS232 seriele COM poort; baudrate, databits, stopbits, pariteit etc. instellen. Flow control, handshaking, ACK NAK etc.

USB COMport emulatie
Het betreft hier sommige apparatuur welke een fabrieksdriver nodig heeft om te kunnen werken als virtuele RS232 seriele Com poort aansluiting.

De barcode: wat een scanner intern met de gescande streepjescode kan doen.
Instellen dat een vaste lengte, of minimale lengte data gelezen moet worden. Instelling om een barcode eerst intern in de scanner meerdere keren gelezen te hebben voordat de data naar de computer gaat, is dus extra veilig. Sommige merken scanners kunnen in de mode continue scannen gezet worden; zodat men in een keer een hele reeks barcodes achter elkaar kan lezen zonder op een knopje te hoeven drukken.
Diverse soorten en maten barcodes instelbaar om te lezen. Toevoegen van karakters ASCII 0 t/m 127 alsmede Functietoetsen F1 t/m F12 zowel voor als achter de barcode; bijvoorbeeld handig om een TAB of RETURN karakter toe te voegen wat nodig kan zijn om in Excel of Access naar een ander veld te springen zodra de barcode is ingevuld; of de HOME toets, de DEL toets etc strippen van karakters zoals een voorvoegsel.
De streepjes in de barcode: een samenstelling van witte en zwarte streepjes.
De barcode talen
Een barcode kan men vergelijken met een taal. Net zoals er de Nederlandse, Engelse, Duitse taal is etc., zo zijn er barcode talen. Een Chinees karakter bestaat uit streepjes in een bepaalde samenstelling, hetzelfde geldt voor de barcode. Per letter of cijfer bevat de barcode een groepje van witte en zwarte streepjes. Een barcode scanner kan barcodetaal lezen en zet dit om in menselijk leesbare taal, gewone letters en cijfers dus en de scanner stuurt de karakters naar de PC.
De vakterm voor een barcodetaal is "symbologie". Elke belangrijke barcode symbologie zoals EAN, Code39, Code128 is wereldwijd vastgelegd door de fabrikanten verenigd in de Automatic Identifiers Manufacturers. Deze vastlegging betekent standaardisatie zodat een fabrikant van scanners weet hoe een barcodesymbologie is opgebouwd en hoe dus de software in de scanner de barcode moet lezen (decoderen).

Ook producenten van printers, fonts, en etiketteersoftware houden zich aan de standaard zodat hun barcodes goed gescand kunnen worden door de scanners. Van deze wereldwijde standaardisatie plukken we allemaal dagelijks de vruchten, waarvan de bekendste wel is: snelle afhandeling aan de kassa in de supermarkt.

De barcode: soorten, welke is voor mij geschikt ?
Welke barcodesymbologie is voor uw toepassing geschikt ? Dat hangt ervan af.
Welke barcode wordt er in uw branche gebruikt ? Is dat EAN of GS1 Databar dan zult u zeer waarschijnlijk deze gaan gebruiken. Wilt u alleen cijfers, of cijfers en het alfabet, of ook bijzondere karakters zoals een @,/,\# of functietoetsen ? Wilt u weinig - tot 30 - of heel veel - enkele honderden - karakters in de barcode hebben ?
MOXOM kan u een totaaloplossing leveren. Er zijn barcodes soorten die alleen door speciale scanners gelezen kunnen worden.
Een echte etiketprinter die barcode etiketten print
Een echte barcode etiketprinter wijkt af van een gewone A4 tekstprinter (laserjet, deskjet). En wel onder andere op de volgende punten.
De etiketten zitten meestal op rollen, of soms harmonica gevouwen. In principe is elke afmeting etiket mogelijk die fysiek past, dus u bent vrij in de bepaling van de maat. Het is mogelijk om te printen op etiketten of dunne kaartjes van papier of kunststof; er kan met en zonder rollen inktlint worden geprint. Etiketten kunnen weer worden opgerold, of per stuk worden aangeboden voor hand-afname; ook afsnijden van continue rolmateriaal is mogelijk. Meestal wordt een special etiketprogramma gebruikt voor het ontwerpen en aansturen van de printer.